Z nekaj preprostimi varnostnimi ukrepi lahko zmanjšate možnosti okužbe ali širjenja bolezni COVID-19:

  • Redno in temeljito si umivajte roke z gelom na osnovi alkohola ali jih umijte z milom in vodo. Zakaj? Umivanje rok z milom in vodo ali uporaba ročnega drgnjenja z alkoholnim gelom uniči viruse, ki so lahko na vaših rokah.
  • Vzdržujte vsaj 1 metra razdalje z drugimi osebami. Zakaj? Ko nekdo kašlja, kiha ali govori, iz nosu ali ust razprši majhne kapljice tekočine, ki lahko vsebujejo virus. Če ste preblizu in je ta oseba okužena, lahko vdihnete kapljice, vključno z virusom COVID-19.
  • Izogibajte se gneči. Zakaj? Kadar se ljudje zberejo v množici, je večja verjetnost, da pridete v tesen stik z nekom, ki ima COIVD-19, težje je tudi vzdrževati razdaljo 1 meter do drugih.
  • Izogibajte se dotiku oči, nosu in ust. Zakaj? Roke se dotikajo številnih površin in lahko poberejo viruse. Ko so kontaminirane, lahko virus prenesete v oči, nos ali usta. Od tam lahko virus vstopi v vaše telo in vas okuži.
  • Poskrbite, da vi in ​​ljudje okoli vas upoštevate dobro dihalno higieno. To pomeni, da pokrijete usta in nos z upognjenim komolcem ali tkanino, ko kašljate ali kihate. Uporabljeno tkanino takoj zavrzite in si umijte roke. Zakaj? Kapljice širijo virus. Z upoštevanjem dobre dihalne higiene zaščitite ljudi okoli sebe pred virusi, kot so prehlad, gripa in COVID-19.
  • Ostanite doma in se samo izolirajte, čeprav imate manjše simptome, kot so kašelj, glavobol, blaga vročina, dokler si ne opomorete. Naj vam nekdo prinese zaloge hrane. Če morate zapustiti svojo hišo, nosite masko, da ne bi okužili drugih. Zakaj? Če se izognete stiku z drugimi, jih boste zaščitili pred možnimi virusi COVID-19 in drugimi virusi.
  • Če imate vročino, kašljate, ali imate težave z dihanjem, poiščite zdravniško pomoč, če je le mogoče, pokličite po telefonu in upoštevajte navodila zdravstvenega osebja. Zakaj? Nacionalne in lokalne oblasti bodo imele najnovejše informacije o stanju v vašem območju. Klic vnaprej vam bo omogočil, da vas zdravnik hitro usmeri v pravo zdravstveno ustanovo. To vas bo tudi zaščitilo in pomagalo preprečiti širjenje virusov in drugih okužb.
  • Ostanite na tekočem z najnovejšimi informacijami iz zaupanja vrednih virov, na primer SZO ali lokalnih in nacionalnih zdravstvenih organov. Zakaj? Lokalni in državni organi so najbolje usposobljeni za svetovanje, kako naj ljudje v vaši bližini ravnajo, da se zaščitijo.

Povzeto po http://who.int

Koronavirusna bolezen (COVID-19) – Zaščitite sebe in druge pred širjenjem COVID-19